Za avto

Avto kamera

Gotovo se mnogi med vas sprašujete zakaj avto kamero na vozilu? Dobri vozniki še posebno tisti, ki imajo dober pregled nad svoje vozilo ne potrebujejo teh dodatkov. Morda imajo serijsko vgrajene senzorje za razdaljo. Nekatera vozila so pregledna naprej in nazaj. Tako je prav. Žal nismo vsi “grajeni” po standardih na katerih so bila narejena vozila. Moramo si nastavljati višino volana, pomikati sedeže… in še kaj. Ne moremo se navaditi na novo vozilo… še posebno takrat, ko moramo voziti in postaviti vzvratno na majhen parkirni prostor.

Na kratko naj omenimo nekaj dejavnikov, ki nas omejujejo pri manipulaciji našega vozila:

  • Nepreglednost vozila
  • Majhen parkirni prostor
  • V okolici avtomobila je veliko ljudi…
  • Postavljeni nizki predmeti (korita za rože, betonski robovi, drogi…)

Vozila ali stroji, ki po naravi omejujejo nadzor:

  • Enoprostorna ali kombinirana vozila
  • Preklopna vozila (prikolice…)
  • Tovorna vozila, avtobusi, avtodomi
  • Delovni stroji in naprave

Želimo vam izpostaviti še nekaj komentarjev na temo vzvratne vožnje:

.. .pogledala sem v vzvratno ogledalo in je bilo vse “čisto”. Zapeljala sem nazaj pa je počilo. Na srečo ni bilo hudega vendar sem podrla osebo, ki si je pravkar zavezovala čevelj za mojim avtom…

… razbil sem luč in odbijač, ker je bila nizka ograja…

… imam kombi, kjer mi vzvratno ogledalo ne služi, uporabljam samo stranska ogledala. Senzorji niso zaznali prometnega znaka, tako sem naredil “jamo” v zadnja vrata…

… pri parkiranju avtodoma mi vedno pomaga žena, ki me usmerja koliko še lahko peljem nazaj, levo ali desno…

… prikolico vedno odklopim pa jo ročno obračam, ker je visoka in nepregledna. Ko je polna pa sem v težavah in brez tretje osebe ne morem obračati…

… zadnji del vozila je zelo visok in kljub senzorjem sem si naredil za več kot 1.000 EUR škode…

Nova vozila, posebno višjega razreda imajo vgrajene senzorje in vzvratno kamero, gotovo ni brez razloga. Te stvari se prodajajo tudi kot dodatna oprema. Ali potrebujete avto kamero prepustimo odločitev vam. Na ceno vsekakor vpliva kvaliteta, vrsta, način vgradnje.

Avto kamere

Pri nakupu avto kamere si morate odgovoritina na naslednja vprašanja:

Kaj želite pridobiti z avto kamero?

Kje bo avto kamera vgrajena?

Način priklopa?

Kamere imajo lahko IR tipala za nočno videnje. Ostale delujejo do približno 0.5 0Lux-a v praksi pomeni, da s pomočjo vzvratne lučke ali mestne nočne razsvetljave vidite zadovoljivo.

Glede vgradnje poznamo univerzalne ali posebne kamere. Pri univerzalnih je večja svoboda postavitve in je dobro, da si tudi zamislite primerno obliko glede velikosti… Posebne kamere so prilagojena za model vozila in se lahko vgradijo na mesto za osvetlitev tablice ali pa na druga mesta, če ste za to predvideli pravo kamero. Lahko jo vgradite podobno kot so senzorji (izvrtate luknjo) ali pa na ustrezno mesto pritrdite.

Avto kamera potrebuje napajanje in pa možnost priklopa na monitor (vgrajena multimedijska naprava ali pa monitor ustrezne velikosti). Praviloma kamero priključite na napajanje vzvratne lučke tako se bo kamera vklopila, ko boste želeli voziti vzvratno. Lahko jo priključite na stikalo ali stalno napajanje – bodite pozorni, da za takšen način priklopa dobite pravilno kamero saj stalna napetost dodatno obremenjuje kamero in je k temu lahko življenjska doba veliko krajša. Kamero lahko povežete z monitorjem žično ali brezžično. Napeljava kabla ja lahko zelo zahtevna vendar je tudi najboljša odločitev. Zelo enostaven in hiter način montaže je, da uporabite brezžični sistem (v kompletu je oddajnik in sprejemnik video signala). Slaba lastnost je morda, da lahko občasno pride do motenj zaradi mešanja tujih frekvenc. Te motnje so kratkotrajne in nimajo resnega vpliva na našo varnost pri vožnji.

Kje namestiti monitor? Kadar vaš avtoradio nima vgrajenega monitorja je dobro razmisliti kje in kakšen monitor bi ustrezal. Na trgu so monitorji različnih velikosti in oblik. Eni se postavijo kar na obstoječe vzvratno ogledalo, druge postavite ali prilepite na ustrezno mesto. Za osebna vozila, kjer ima vzvratno ogledalo funkcijo je bolje, da imate monitor majhne velikosti zraven ali ob strani. Kadar pa je zadnji del zaprt (kombinirana vozila, avtodomi…) je primerna namestitev tudi na ogledalo.

Za dodatna vprašanja vam bomo z veseljem svetovali.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja